Wandelen op de heide

Uitzicht over de Strabrechtse Heide

Ieder jaar rond midden augustus is het weer zover, de heide staat in bloei! De perfecte tijd voor een avontuur dichtbij op één van de mooie heidevelden in ons (buur)land. We geven je graag drie tips waar je kunt genieten van het paars bloeiend heidelandschap. We nemen je mee naar Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe, de Brabantse Strabrechtse Heide en de Maasduinen in Noord-Limburg. Aan jou de keuze, waar ga jij op microavontuur op de heide?

1

Nationaal Park Dwingelderveld

In Drenthe vind je het unieke Nationaal Park Dwingelderveld. Dit is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Schitterend, want je vindt er zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, bos, en stuifzand. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af. Daardoor is er veel variatie in plantengroei en dierenleven. Er zijn maar liefst twee schaapskuddes met herder die de heide in conditie houden. In dit Nationaal Park kun je nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten.

Onze 4-daagse IVN Trektocht Drenthe komt onder andere door dit bijzondere National Park. Hiernaast kun je genieten van prachtige uitzichten vanaf de Havelterberg en de schilderachtige esdorpen Ruinen en Dwingeloo. Extra leuk is dat deze route het gehele jaar door een aanrader is!

2

Maasduinen

Duinen in Limburg, dat verwacht je niet zo snel. De Maasduinen zijn dan ook rivierduinen. In de laatste ijstijd blies de westenwind gedurende droge periodes het rivierzand van de Maas en Waal tot stuifduinen op. Niet zo lang als de duinenrij aan de Noordzee, maar verder doen deze rivierduinen niet onder voor hun grote broers aan de andere kant van het land. In het Nationaal Park Maasduinen vind je een gevarieerd landschap van bos, duinen van stuifzand, vennen EN heide. Zo vind je er de Bergerheide en Landgoed de Hamert. Schotse Hooglanders en Nederlandse landgeiten worden ingezet om de heide te begrazen. Voor een afwisselende heidewandeling is de Maasduinen een goede keuze! 

trektocht maasduinen wandelen

3

Strabrechtse heide

De Strabrechtse Heide is circa 1500 ha groot en daarmee één van de grootste heidegebieden van Nederland. Het gebied ligt in de buurt van Eindhoven, in de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo. Je vindt hier prachtige vergezichten over het uitgestrekte heidelandschap. Naast een kudde schapen zijn ook Schotse Hooglanders bewoners van het gebied. Op de droge heide vind je vele vennen. Waaronder het Beuven, het grootste heideven van Nederland en bijzonder vogelrijk. Ook leuk meegenomen is dat er rondom de heide leuke boscafés en pannenkoekenhuizen zijn om even te pauzeren.

Suzanne van The Hike bezocht onder andere de Stabrechtse Heide tijdens haar bezoek aan het Land van de Peel. Lees hier hoe ze ontdekte dat deze Brabantse regio, met een vleugje Limburg erbij, meer dan de moeite waard is om een paar dagen te ontdekken. 

Bekijk deze bijpassende trips