Op zoek naar bijzondere culinaire ervaringen voor onze micro-avonturen kwamen we steeds meer bijzondere initiatieven tegen. Tijdens onze arrangementen breng je een bezoek aan boeren die op een innovatieve en duurzame manier voedsel verbouwen, aan ondernemers die bijdragen aan een beter voedselsysteem en koks die je graag verrassen. Je ontmoet de makers van jouw maaltijd en zo hopen we verbinding te brengen tussen stad en platteland, tussen maker en consument én tussen kennis en nieuwsgierigheid!
Wist je dat er in de haven van Rotterdam een kwekerij is die oesterzwammen kweekt op koffiedik en reststroom van de stad Rotterdam? Zij noemen zichzelf een mobiele modulaire stadskwekerij en organiseren regelmatig rondleidingen, open dagen en workshops. De oesterzwammen worden gebruikt door Rotterdamse restaurants en cateraars, en worden gratis bezorgd met een 100% elektrische bus. Met dit mooie concept hebben ze verschillende prijzen gewonnen, zo zijn ze verkozen tot Radicale Vernieuwer, en terecht denken wij!
Kiemkracht 64 in Malden, ergens in de weilanden rondom Nijmegen, is een plek die inspireert en waar heel bewust om wordt gegaan met alles wat de aarde biedt. De stichting van Marion beheert 2 hectare land dat de afgelopen jaren is omgetoverd tot een levendige biotoop met een enorme diversiteit aan planten, struiken, bomen, insecten, vogels en andere dieren. Het aangelegde voedselbos is stukje bij beetje uitgegroeid tot een weelderige moestuin vol biologisch geteelde groente en (eetbare) bloemen. Wil je de verbinding tussen jezelf en de aarde in ere herstellen? Kom langs voor een ontmoeting, workshop, therapie, retraite of andere activiteit. Elke maand is er een ‘geheel uit eigen tuin’ pop-up restaurant!
Wist je dat zeewier heel gezond is? Het zit bomvol voedingsstoffen en vitamines, sporenelementen en mineralen. Je kunt het eten en je kunt het op je lijf smeren. Bovendien is het eten van Zeewier als vleesvervanger heel duurzaam ! WildWier wil dit verse Zeeuwse en duurzame product letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. Zowel thuis als in de restaurants! Verder zetten wij in op educatie en bewustwording, door onze manier van werken, de excursies en onze wierenwaaier. Tijdens een wierenwandeling kuier je langs de laagwaterlijn, krijg je uitleg over al het moois wat daar groeit en krijg je heerlijke biologische en vegetarische wierenhapjes na afloop! Ellen en Guido noemen zichzelf wierewaaiers en gaan wekelijks met vergunning oogsten in de Oosterschelde, Noordzee en het Veerse Meer.
Flang is geboren en getogen Terschellinger en op Terschelling een bekende kok, die o.a. drievoudig wereldkampioen snert koken was. Flang doet veel catering en is mede-oprichter van een zilte pluktuin op Terschelling. Hij neemt je bij zijn workshops, proeverijen en excursies mee de natuur in en laat je kennismaken met het Wad, zilte groenten, wilde planten of zijn wereldberoemde snert. Wat denk jevan een Wildpluk Workshop? Tijdens een wandeling over het eiland pluk je ingrediënten voor een maaltijd, zoals wilde bessen, zilte planten, kruiden en paddenstoelen. Zo proef je het echte Terschelling!
Restaurant Heerdeberg in Cadier en Keer is meer dan alleen een restaurant. Ze kennen de voedselketen en houden haar gezond en transparant. De dieren hebben recht op een waardig en gelukkig leven, en gasten hebben het recht te weten wat ze eten. Zo komt het varkensvlees van eigen Bonte Bentheimer varkens die op het landgoed rondscharrelen. Coenraad, Sanne en de rest van de familie bieden een plek waar boeren, producenten en consumenten elkaar ontmoeten en hun kennis en passie voor eerlijk voedsel delen. Hier delen we onze. Hier onderzoeken en ontdekken we hoe we samen het evenwicht tussen mens en natuur kunnen herstellen.De omgeving is prachtig: weides, bossen, fruitbomen, varkens, runderen en zelfs een geheime tuin, dus maak vooral een ommetje na het eten!