Duurzame reistips

Vijf tips voor een duurzaam avontuur

5 tips voor duurzaam reizen

Het besef groeit steeds meer dat reizen invloed heeft op het klimaat. Met name verre reizen zorgen voor een hoge CO2-uitstoot, maar ook als je dichtbij reist is het belangrijk dat je op een bewuste manier op avontuur gaat. Daarom delen wij in deze blog vijf tips die je in overweging moet nemen als je duurzaam wilt reizen. Alle tips zijn gemakkelijk uit te voeren als je met ons op reis gaat!

Onze tips
  1. Gebruik het openbaar vervoer.
  2. Kies voor een vegetarisch of veganistisch alternatief.
  3. Gebruik zo min mogelijk water.
  4. Reis plasticvrij.
  5. Steun lokale initiatieven.

1

Gebruik het openbaar vervoer

Het allerbeste voor het milieu is natuurlijk wanneer je fietst of loopt naar je bestemming. Als dat niet mogelijk is, raden wij je aan om het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van te reizen met de auto of het vliegtuig. Het openbaar vervoer is een milieuvriendelijke keuze en als je in de daluren reist ben je nog duurzamer bezig.

2

Kies voor een vegetarisch of veganistisch alternatief 

Probeer om tijdens je microavontuur zo min mogelijk of helemaal geen dierlijke producten te eten, want de impact van de productie hiervan is buitensporig groot op het milieu.  Gelukkig hebben steeds meer restaurants in Nederland en België onwijs lekkere vegetarische of veganistische opties. Als je toch graag vlees wil eten houd dan rekening met het dierenwelzijn en kies voor een keurmerk, zoals het Europees biologisch keurmerk of Beter Leven. Wees bewust en eet minder vlees!

Mand met groente

3

Gebruik zo min mogelijk water

Om te zorgen dat we in de toekomst voldoende drinkwater tot onze beschikking hebben, moeten we bewust omgaan met drinkwater. Ook verminderen we het energieverbruik als we minder water gebruiken. Kies er daarom voor om niet elke dag te douchen en neem al helemaal niet elke dag een bad. Daarnaast kan je er vaak in accommodaties voor kiezen om de kamer niet elke dag schoon te laten maken en handdoeken meerdere malen te gebruiken. Zorg niet voor overmatig water- en energieverbruik!

4

Reis plasticvrij

Vermijd het veroorzaken van plastic afval. Vaak staan er bij accommodaties plastic waterflesjes op het nachtkastje. Gebruik deze niet en neem in plaats daarvan je eigen bidon of herbruikbare waterfles mee. Een andere tip is dat je je eigen herbruikbare boodschappentassen kan meenemen, waardoor je niet in de winkels een plastic tasje moet kopen. Als je toch een keer plastic gebruikt, zorg er dan voor dat je het in de PMD bak gooit zodat het gerecycled kan worden.

Plastic Whale Vis tour tijdens de citytrip Amsterdam van AD

5

Steun lokale initiatieven

Tijdens je avontuur is het belangrijk dat je de plaatselijke ondernemers steunt. Kies bijvoorbeeld voor lokale producten of dineer bij lokale restaurants. Hiervan profiteert de lokale bevolking in plaats van grote internationale ketens. Je kan ook lokale initiatieven en ondernemers helpen door achteraf een positieve review te schrijven of je mening te delen op je socialemediakanalen. Hier zijn ondernemers hartstikke blij mee!

 

Bekijk deze bijpassende trips