Sociale ondernemingen

Picture of Impactmakers van de Better Citytrips

Impactmakers van de Better Citytrips

Door Isa

Je gaat vier dagen lang een stad verkennen. Je overnacht op een leuke centrale plek met aandacht voor duurzaamheid. Overdag ontdek je al wandelend, fietsend, per sup of kajak groene gebieden. Én je gaat op bezoek bij sociale ondernemingen. Deze sociale ondernemingen hebben als doel om de wereld een stukje mooier te maken. Ze zetten je met mooie voorbeelden aan het denken over hoe dingen anders en beter gedaan kunnen worden. Een aantal ondernemingen serveren heerlijk (vegetarisch of vegan) eten, komt dat even mooi uit. Ben jij al klaar voor een vakantie in Nederland?!


Wat is een sociale onderneming?

Als sociale onderneming draag je bij een het oplossen van een sociaal, maatschappelijk of milieuprobleem. Winst is niet het belangrijkste doel, iets goeds doen voor de wereld wel, impact maken!

Sociale ondernemingen zijn er in verschillende vormen. Zo kan het bijvoorbeeld een winkel zijn, een restaurant of een online platform.

Wij introduceren je graag aan een paar echte impactmakers die je tijdens de stedentrips in Nederland zult bezoeken. Zo ga jij goed voorbereid op avontuur.

theezaakje nijmegen
Het Theezaakje

Thee om lekker van te slapen, om energie van te krijgen, om je stoer te voelen, om tot hogere sferen te komen of om blij van te worden. In welke mood je ook bent of wilt zijn, Het Theezaakje heeft dé thee voor jou. Ze zijn specialisten op het gebied van thee, maar ook cadeaupakketten en koffie zijn hier te verkrijgen. Het team helpt je met veel plezier.

Hoewel de winkel klein is, maken ze hier impact. Het is een sociale onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden deze te overbruggen. De onderneming heeft ontwikkeltrajecten die helpen met het vinden van een een goede plek op de arbeidsmarkt. Er wordt gewerkt in Het Theezaakje om de afstand naar een opleiding of betaalde baan te verkleinen. Momenteel werken er zo’n twintig enthousiastelingen die persoonlijke begeleiding ontvangen.

Fun Forest

Net zoals met Avontuur Dichtbij beleef je ook hier een geweldig avontuur in de natuur. Ga het klimbos in, schiet een schot in de roos of ga het water op met een kano of sup. Overwin je angsten en klauter over de leukste obstakels!

Bij deze sociale onderneming is het bos echter niet het enige dat groeit. Jonge mensen die moeite hebben met het vinden van geschikt werk kunnen een leer- en werkplek krijgen binnen het team van Fun Forest. De jongeren krijgen een kans om te groeien en zelfvertrouwen te ontwikkelen om weer met een positieve blik een studie te beginnen of te re-integregren in de arbeidsmarkt. In 2021 hebben ruim 60 kinderen hier hun talenten ontwikkeld.

Fun Forest geeft naast de leertrajecten, kinderen met een lage sociaal economische achtergrond de kans om gratis avonturen te beleven en zamelen ze geld in om bomen te planten en beschermen in samenwerking met het WWF.

Rotterdamse Munt

Een groene oase vol geuren en kleuren. Een stadskruidentuin waar je eetbare planten en bloemen kunt plukken en proeven. Ieder seizoen anders.

Tijdens een tour door de tuinen kom je meer te weten over de verschillende planten, kruiden en vruchten die hier voorkomen. Op het Muntterras kun je terecht voor verse thee en limonades met natuurlijk ingrediënten uit eigen tuin! Ook de keuken is vegetarisch en werkt met lokale en biologische ingrediënten van het seizoen. Nóg geen genoeg gekregen? Ga dan langs bij de tuinwinkel waar je je favoriete kruidenthee kan kopen om mee naar huis te nemen of koop een knip- en plukkaart om aan iemand cadeau te geven.

De Rotterdamse Munt is een sociale onderneming omdat stadsgenoten kansen creëren voor en bijdragen  aan het welzijn van andere stadsgenoten. Ze geven elkaar alle ruimte om hun talenten te benutten en te ontwikkelen. De organisatie wordt vooral door vrijwilligers draaiende gehouden die in de tuinen investeren en die deze onderhouden. Samen leveren ze een bijdrage aan een groenere en levendigere stad. Teamwork makes the dreamwork!

Ook Avontuur Dichtbij is een sociale onderneming.

Lees hier meer over ons duurzaamheidsbeleid.

Bekijk deze bijpassende trips