Hermannshöhen Trail

6-daagse trektocht

Duitsland kent veel mooie natuur die zich uitleent voor de mooie wandeltochten. Onze favoriet is de Hermannshöhen route, vernoemd naar de Germaanse krijgsheer, Herman, die een belangrijke rol speelde bij de slag bij Teutoburgerwald. De Hermannshöhen route loopt door de regio’s Teutoburgerwald en het Wiehengebergte. Avontuur Dichtbij biedt een 6-daags wandelarrangement aan waarbij je tijdens de reis ruim 2000 klimmeters maakt

6-daagse trektocht

Hermannshöhen Trail Duitsland

Duitsland kent veel mooie natuur die zich uitleent voor de mooie wandeltochten. Onze favoriet is de Hermannshöhen route, vernoemd naar de Germaanse krijgsheer, Herman, die een belangrijke rol speelde bij de slag bij Teutoburgerwald. De Hermannshöhen route loopt door de regio’s Teutoburgerwald en het Wiehengebergte. Avontuur Dichtbij biedt een 6-daags wandelarrangement aan waarbij je tijdens de reis ruim 2000 klimmeters maakt. 

  • Trektocht langs de mooiste plekken in de Hermannshöhen regio. 
  • Een 6-daagse wandeling met waar je je kuiten goed aan het werk zet
  • Geweldige natuur met spectaculaire uitzichten 
  • Comfortabele hotels als uitvalsbasis voor de wandeldagen

Wanneer?

De Hermannshöhen Route is het gehele jaar te wandelen. Het is een aanrader om de route te bewandelen in maart/april, tijdens de bloesemperiode.

Voor wie?

Voor wandelaars, die houden van een flink aantal hoogtemeters tijdens hun avontuur. Een goede basisconditie is belangrijk voor deze tocht. 

Navigatie

Deze wandeling is gemarkeerd. 

 • 5 overnachtingen
 • 5 x ontbijt en 5 x lunchpakket
 • routebeschrijving
 • Overige maaltijden
 • Vervoer van en naar het arrangement
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten inclusief calamiteitenfonds en SGR €30 per boeking
 • Toeristenbelasting

De planning

Dag tot dag in het Teutoburgerwald en Eggebirge

Dag 1: Hörstel-Tecklenburg

De eerste dag van je wandeltocht start je in Hörstel. Vanuit Hörstel begin je aan een dag waarin je ruim 350 hoogtemeters klimt. Deze hoogtes geven ook de kans om te genieten van de spectaculaire uitzichten op de “Natte Driehoek” of het uitkijkplatform “Schöne Aussicht.”

Naast de enerverende uitzichten, kenmerkt deze dag zich ook door de vele verbluffende zandsteenformaties die je tijdens je wandeling tegenkomt. Je bezoekt de stad Ibbenbüren. Deze stad is bekend om de rotsformatie Dörenther Klippen. Door jarenlange verweringsprocessen heeft het zandsteen hier in de loop der tijd bizarre vormen aangenomen.

Je eindigt je dag in het charmante Tecklenburg, waar je bij een comfortabel hotel kan uitrusten van de avonturen van de eerste wandeldag.

Nasses Dreieck Tecklenburg

Dag 2: Tecklenburg – Bad Iburg

Op de tweede dag ga je op pad vanuit het pittoreske Tecklenburg, bekend om haar historische vakwerkhuizen.  Al snel heb je de kans om de imposante waterburcht “Haus Marck” te verkennen. 

Wanneer je de bewoonde wereld hebt verlaten, brengt de route je door verschillende bossen en langs de steengroeven naar Bad Iburg. 

Een hoogtepunt van de dag is het Boomkroonpad. Hier kan je als je wilt een uitstapje maken om door de boomtoppen door te wandelen en te genieten van het uitzicht.

Boomkroonpad Bad Iburg

Dag 3: Bad Iburg – Dissen

Op deze derde dag worden je conditie en kuiten flink op de proef gesteld. Onderweg wisselt het bosgebied zich af met glooiende heuvels. Hierdoor zorgt het pad langs de bosrand voor een geweldig uitzicht over de vallei. 

Een van de hoogtepunten van de dag is Kasteel Iburg. Het kasteel uit de 11de eeuw is een ideale plek om een momentje rust te nemen en te genieten van de historie, cultuur en natuur van het Osnabrücker Land.

Bad Iburg Schloss Knotengarten

Dag 4: Dissen – Oerlinghausen

Na een intensieve derde dag doe je het vandaag iets rustiger aan. In de ochtend pak je eerst een half uurtje het OV van Dissen naar Bielefeld. Vanaf Bielefeld start de wandeling van de dag. Op deze dag wandel je het minste aantal kilometers en de minste hoogtemeters. Dat maakt vandaag de ideale dag om met een lekkere wandeling in de natuur  de spierpijn van de vorige dag eruit te lopen, zodat je weer klaar bent voor de beklimmingen van de laatste dagen.

Tönskapelle Hermannshöhen

Dag 5: Oerlinghausen – Hermannsmonument

Vandaag duik je vanuit Oerlinghausen de bossen in. Onderweg wandel je door de natuurgebieden Donoper Teich en Hiddeser Bent. Hier is ook het laatste hoogveen van Teutoburgerwald te vinden. Op de momenten dat je aan de rand van het dichtbeboste gebied loopt, word je gelijk getrakteerd op adembenemende landschappen. 

Je eindigt je dag bij het Hermannsmonument. Het monument is gebouwd om de slag om het Teutoburgerwald te herdenken. Met een hoogte van 54 meter is het monument niet te missen!

Hermannsmonument Oerlinghausen

Dag 6: Hermannsmonument – Leopoldstal

De meest spectaculaire route op de Hermannshöhen!

Het beginpunt van deze etappe is bij het imposante Hermannsmonument.

De breder wordende kam van het Teutoburgerwoud gaat hier naadloos over in het Eggegebergte. De eerste highlight op deze route is de Adlerwarte Berlebeck, het grootste en oudste roofvogelpark in Europa. 

Vervolgens wandel je naar de Externsteine, het belangrijkste natuur- en cultuurmonument in het Teutoburgerwoud. 

Slechts enkele kilometers na de Externsteine bereik je het sprookjesachtige Silberbachtal, een geheel nieuwe, romantische wandelwereld ligt voor je! Via het Silberbachtal bereik je de Kattenmühle, van waaruit het pad bergopwaarts loopt. De eerste top, de 441 meter hoge, grillige Lippischer Velmerstot, is het doel van deze etappe. 

Externsteine - Hermannshöhen

Overnachtingen

Waar slaap je tijdens de Hermannshöhen Trail?

Tijdens dit avontuur overnacht je in sfeervolle hotels. Ontbijt en lunch is inbegrepen. De accommodaties zijn afhankelijk van beschikbaarheid.

Je beschikt overal over je eigen faciliteiten.

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer
 • kleding voor verschillende weertypen
 • goede wandelschoenen
 • snacks en herbruikbare waterfles voor onderweg
 • eerste hulp
 • wandelstokken aanbevolen
 • lunchtrommel of iets anders om je lunch in op te bergen
 • eventueel zwemkleding

We maken gebruik van kleinschalige hotels dus de beschikbaarheid is beperkt.

Let op: het arrangement is op aanvraag. Wij nemen binnen 2 werkdagen na boeking contact met je op.

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van het openbaar vervoer. Het begin en eindpunt van de Hermannshöhen is te bereiken met de trein. Op de eerste dag reis je naar station Hörstel. Reistijd: 2 uur, 44m vanaf Utrecht Centraal. Op de laatste dag reis je van Leopodsdal terug naar Utrecht in ca 5 uur.

Kom je met eigen vervoer? Vanaf Utrecht is het slechts 185 kilometer rijden naar Hörstel. Je gaat dan op de laatste dag van Leopodsdal met OV terug naar het startpunt in Hörstl.

Dit is helaas niet mogelijk.

Op het moment van boeken kun je kiezen voor de Goed Weer Garantie. Wanneer je hiervoor kiest, kun je tot 7 dagen voor vertrek je boeking verplaatsen naar een andere datum. 

Reisbeschrijving Hermannshöhen Trail

Twee weken voor vertrek ontvang je de informatie met daarin meer details over de route en locatie.

Meer zoals deze trip