Wat is Avontuur Dichtbij?

Avontuur Dichtbij,  dat is waardevol genieten van lokale ontmoetingen en bewuste belevenissen. Maar wat is er zo waardevol aan deze lokale ontmoetingen? En wat is er zo bewust aan de belevenissen? Hieronder leggen we je graag uit wat er zo bijzonder en waardevol is aan onze micro-avonturen, en hoe we op het idee zijn gekomen om met onze avonturiers deze trips samen te stellen. 

Veelgestelde vragen

Micro-avonturen zijn korte trips waarbij je er wel echt even helemaal uit bent. Je laat de dagelijkse sleur achter je en stapt uit je comfortzone. Je gaat de natuur in of ziet de stad door andere ogen. Je ontdekt iets waar je zelf niet aan gedacht had en ervaart een gezonde spanning en de sensatie van iets nieuws. Het zijn korte trips van enkele dagen, op maximaal 6 uur reizen vanaf Utrecht. Avontuur dichtbij, het hoeft niet ver en het hoeft niet lang om avontuurlijk te zijn.

Deze zomer zochten we allemaal naarstig naar een fijne vakantiebestemming dichtbij. Zo ontdekten we hoe mooi onze eigen kustlijn is, hoe vriendelijk onze landgenoten zijn en hoe fijn het is om binnen een paar uur op je vakantiebestemming te zijn. We zijn overtuigd: ook dichtbij kunnen we mooie avonturen beleven! Misschien wil je wel vaker dichtbij op vakantie. Omdat de reistijd korter is, en je optimaal gebruik maakt van je vrije dagen. Omdat je denkt dat het beter is om minder vaak te vliegen. Omdat je graag de lokale ondernemers in je eigen (buur-)land wilt steunen. En dan? Een lang weekend in een huisje boeken op de Veluwe is niet moeilijk, maar ook niet echt avontuurlijk. Maar kan een vakantie dichtbij wel avontuurlijk zijn? Je wilt iets anders beleven, iets wat thuis niet kan, een gekke plek, een activiteit die je nog nooit hebt gedaan of een nieuw gebied ontdekken waarvan je misschien niet eens wist dat het bestond. Wij denken dat het kan en we hebben onze avonturiers gevraagd naar hun mooiste avonturen dichtbij.

De bestemmingen van onze trips liggen op maximaal 6 uur reizen vanaf Utrecht, en zijn goed bereikbaar per openbaar vervoer. Wist je dat de CO2-uitstoot van een retourtje Amsterdam-Barcelona met het vliegtuig 522 kg per persoon is? Dit is meer dan een jaar lang vlees eten (460 kg). Een treinreis van Utrecht naar Maastricht (of waar dan ook in Nederland) is CO2 neutraal (bron: Milieucentraal). Kortom: het uitgebreide treinnetwerk van Nederland en België is de ideale start voor je duurzame trip! Natuurlijk kun je ook per auto reizen, zeker als je met 4 personen bent kan dat een stuk voordeliger uitpakken. 

Tijdens onze micro-avonturen reis je met het openbaar vervoer, te voet, per fiets, per kano of soms zelfs per zeilschip. Bij elke trip geven we aan wat de belangrijkste activiteit is, voor wie het arrangement geschikt is en natuurlijk wat wel en niet inclusief is. Bij onze wandeltrips adviseren we je goede wandelschoenen aan te doen, bij fietstochten regelen wij een goede fiets.

Onze micro-avonturen zijn een alternatief voor de stedentrips binnen Europa die door spotgoedkope vluchten zeer populair zijn geworden. Het is onze missie om te laten zien hoe mooi en bijzonder ons (buur-)land is, dat je niet hoeft te vliegen om toch even écht weg te zijn. Alle bestemmingen liggen op maximaal 6 uur reizen per openbaar vervoer vanaf Utrecht. We leveren hiermee een bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot door vakanties. 

Want: de CO2-uitstoot van een retourtje Amsterdam-Barcelona met het vliegtuig is 522 kg per persoon, dit is meer dan een jaar lang vlees eten (460 kg). Een treinreis van Utrecht naar Maastricht (of waar dan ook) is CO2 neutraal. Wat kies jij? (bron: Milieucentraal). Onze arrangementen laten de schoonheid van de natuur zien, of juist de stad door andere ogen. We geven aandacht aan duurzame voedselproductie en kleinschalige ambachten. Door rechtstreeks samen te werken met lokale ondernemers maken we hen minder afhankelijk van grote boekingssites. Samen kunnen we het toerisme spreiden; naar minder bekende nationale parken en regio’s en buiten het drukke hoogseizoen.

Onze trips zijn een wisselende selectie van waardevolle weekenden en weekjes weg die door ervaren avonturiers zorgvuldig zijn samengesteld tot nieuwe belevenissen. Stap uit je dagelijkse drukte en doe iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan, wat je zelf misschien nooit bedacht zou hebben op een plek waar je nog nooit eerder bent geweest. In elk micro-avontuur zijn de overnachtingen en één of meerdere bijzondere activiteiten inbegrepen. Voorbeelden: een wildplukwandeling, slapen in een huisje van karton midden in de natuur, een fietstocht met focus op circulariteit, een wandeling door de Nederlandse natuur met overnachting bij een bevlogen gastheer en een workshop die je leert om je tuin vlindervriendelijk te maken. Altijd bijzonder, verrassend en waardevol, zoveel mogelijk duurzaam met activiteiten ter plaatse te voet, per fiets, per kano of zeilschip.

Voor onze trips zijn wij altijd op zoek naar bijzondere activiteiten, met duurzaamheid hoog in het vaandel. De bestemmingen liggen op maximaal 6 uur reizen en zijn goed bereikbaar per openbaar vervoer. De overnachtingen zijn in duurzame en eco-vriendelijke verblijven, zoals kleinschalige familiehotels of bijzondere slaapplekken in de natuur. Het vervoer ter plaatse is te voet, per fiets, per kano of zeilschip. En ten slotte de activiteiten: deze zijn verrassend, educatief, bevlogen, duurzaam en hopelijk iets dat je zelf misschien nooit bedacht zou hebben. Denk maar aan een veganistische kookworkshop, een wandelsafari op de Veluwe, een hunebedden toer per elektrische auto of een wandeling langs duurzaamheidsprojecten.

Onze micro-avonturen zijn geschikt voor iedereen die het druk heeft, en graag in korte tijd een bijzondere ervaring wil meemaken. Als je open staat voor een verrassend avontuur en het fijn vindt om actief of juist ontspannend uit je comfortzone te stappen, en als je graag de dagelijkse sleur achter je laat zonder daarvoor ver te reizen, dat zijn onze micro-avonturen precies wat je zoekt.

Duurzaam reizen betekent voor ons dat we rekening houden met 3 dingen: het ondersteunen van lokale initiatieven, het verminderen van de CO2-uitstoot en het  tonen van respect voor de gastheer/vrouw en de planeet. Onze arrangementen laten de schoonheid van de natuur zien, of juist de stad door andere ogen. We geven aandacht aan duurzame voedselproductie en kleinschalige ambachten. Door rechtstreeks samen te werken met lokale ondernemers maken we hen minder afhankelijk van grote boekingssites. Samen kunnen we het toerisme spreiden; naar minder bekende nationale parken en regio’s en buiten het drukke hoogseizoen. En natuurlijk zit de grootste winst in het niet-vliegen naar je bestemming: onze bestemmingen liggen op maximaal 6 uur reizen per openbaar vervoer vanaf Utrecht. We leveren hiermee een bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot door vakanties.

De accommodaties die wij selecteren voor onze trips zijn bij voorkeur kleinschalig, lokaal met oog voor natuur en milieu. Geen grote hotels die onderdeel van internationale keten zijn, wel een huisje van karton midden in de natuur, een logeerboerderij met een bevlogen gastheer, een logeerplek bij een vriendelijke familie thuis of een zeilboot varend op de Waddenzee. 

Zul je net zien, heb je een leuk micro-avontuur geboekt, wordt er de hele dag regen voorspeld. Met de Goed Weer Garantie voorkom je dat je avontuur in het water valt. Je mag namelijk je reis kosteloos verzetten naar een ander periode. De GWG kost €8 per persoon. Lees meer over de GWG.

Staat jouw vraag er niet tussen?