Reizen in eigen land

Picture of Eline en Ilse

Eline en Ilse

Fairtrail

Outdoor Friesland Appelscha
Vijf redenen waarom reizen in eigen land fantastisch is​

Een reis in eigen land opent deuren én ogen en er zit heel veel positiefs aan. Maar wat precies? En wat maakt reizen in eigen land zo leuk? In dit blog geven we vijf redenen waarom je vandaag nog dat microavontuur moet boeken!

Waarom willen we altijd naar het buitenland op reis?

Tropische stranden, wilde jungles, exotische dieren en interessante locals. Moet je daarvoor naar de andere kant van de wereld? Nee hoor, in eigen land vind je deze ook. De Noordzeekust en plaatsen aan het IJsselmeer bieden je de stranden. De wilde jungle en haar exotische inwoners vind je in de oerbossen van Oost- en Zuid-Nederland. En die interessante locals wonen gewoon bij je om de hoek.

Reis door eigen land

Nederland heeft een interessante geschiedenis vol goede en slechte tijden. En niet voor niets komt jan en alleman van over de hele wereld naar ons kikkerlandje toe om te kijken hoe we de boel hier ingepolderd hebben. Waarom zouden wij, als inwoners, dan toch elke keer naar andere landen reizen? Het antwoord is simpel: omdat we denken dat we daar vinden wat we zoeken. Avontuur en nieuwe indrukken. Maar als we nou eens onze ogen openen voor alles wat rondom ons gebeurt? Als we nou eens die bril opzetten die ons helpt realiseren hoe mooi en bijzonder ons eigen land is? Dan is ver reizen opeens geen must meer.

We nemen je mee langs vijf redenen die er voor zorgen dat jij bij het uitzoeken van je volgende vakantiebestemming aan Nederland denkt. Stap op die fiets, neem plaats in de trein en geniet van een reis door eigen land!

Outdoor Friesland Appelscha

1

Je kunt je eigen taal spreken

We spreken allemaal een aardig woordje over de grens maar hoe fijn is het om eens in je eigen taal te communiceren terwijl je op vakantie bent? Geen gestamel of handen-en-voetenwerk in de supermarkt en de bordjes in de musea staan gewoon in het Nederlands. Op het terras of in het café kun je gewoon een gezellig praatje maken met de serveerder en de host van je hostel of B&B geeft je in je eigen taal de beste lokale tips.

Houd je juist van die taalbarrières? Geen zorgen. Er zijn genoeg regio’s en dorpen waar een behoorlijk accent over de Nederlandse taal is gegoten. Of waar het dialect er voor zorgt dat je een compleet andere taalbelevenis krijgt. Wat dacht je van de Achterhoek, Friesland en Zuid-Limburg?

2

De reis naar je bestemming is kort

Nederland is klein dus dat betekent dat je in enkele uren al op je vakantiebestemming bent. Woon je in Groningen, dan is Zeeland met de trein in vijf uur te bereiken. Zelfs onze eilanden zijn goed begaanbaar. Vanuit onder andere Den Helder en Harlingen vertrekken dagelijks ferry’s.

Kortere reistijden maakt het ook relaxter om een bike- of traintrip te maken. Wist je dat Nederland een uitgebreid en goed georganiseerd fietspadennetwerk heeft? Deze fietspaden liggen kriskras verspreid door het hele land en leiden je van bruisende steden door uitgestrekte weilanden naar dichtbegroeide sparrenbossen. Ga bijvoorbeeld twee weken fietsen door Friesland. Of bezoek studentenstad Leiden na de Zuid-Hollandse duinen. En wat dacht je van de Limburgse heuvels in combinatie met het bourgondische Maastricht? De keuze is reuze.

Outdoor Friesland Appelscha

3

Het ‘buitenland’ is ook in eigen land

Nederland is divers. Je rijdt je dorp of stad uit en er verschijnt onmiddellijk een ander beeld op je netvlies. Zelfs bij het oversteken van de provinciegrenzen merk je verschil. Er wordt een andere taal gesproken, er hangt een andere energie en mensen hebben andere, traditionele of juist vernieuwende, gewoontes.

De architectuur kan per regio ook behoorlijk verschillen. Waar je in Noord-Holland voornamelijk stolpboerderijen met rieten daken tegenkomt, zie je in Limburg juist carréboerderijen met gekleurde luifels. En dan hebben we het nog niet eens over de steden. Het contrast tussen de moderne torens in Almere en de 16-eeuwse pakhuizen in Amsterdam is groot. Net als het verschil tussen de industriële panden van Tilburg en de historische pleinen en kerken van Den Bosch.

4

Je stapt uit je bubbel

Uit je bubbel stappen maakt je creatiever en verbreedt je grenzen. Hierdoor ga je gebeurtenissen en verhalen op een andere manier benaderen. Het effect is het grootst als je in een compleet andere wereld stapt. En dat hoeft niet perse aan de andere kant van de wereld te zijn.

Zelfs tijdens een reis in eigen land stap je makkelijk uit je bubbel om het tegenovergestelde van je eigen wereld te vinden. Woon je in een stad? Dan raak je weer helemaal tot bezinning wanneer je in een tiny house in de Nederlandse bush bush verblijft. Begeef je je dagelijks in een dorp? Dan kijk je je ogen uit bij innovatieve hotspots waar veel Nederlandse steden rijk aan zijn. Je kunt in Nederland vinden wat je wil: van rust en ruimte in de wildernis tot creatieve cafés en inspirerende lezingen in de stad.

Outdoordichtbij3_appelscha_blog_AD_OD

5

Reizen in eigen land is duurzaam

Last but zeker not least: reizen in eigen land is duurzaam. Als tweehonderd reizigers dat doen, laten jullie dat vliegtuig staan. En de auto hoeft ook niet mee. Met de trein bereik je in Nederland de leukste plekken. Wil je de uithoeken ontdekken? Dan pak je gewoon een ov-fiets. Is het te ver fietsen of houd je niet van fietsen? Huur dan een deelauto. Bijvoorbeeld een Greenwheels of een Snappcar.

Naast de goede effecten op het klimaat heeft reizen in eigen land ook een positieve werking op onze lokale economie. Voornamelijk wanneer je het investeert in goede organisaties. Ga bijvoorbeeld logeren bij een kleinschalige B&B waar regenwater omgezet wordt tot douche- en/of spoelwater. Schuif aan tafel bij een restaurant waar alleen maar lokale en biologische producten worden gebruikt. Duik de natuur in met een boswachter of organisatie die streeft naar het behoud van het originele landschap en de dieren. En koop je souvenirs bij een winkel waar de medewerker net zo belangrijk is als de uiteindelijke winst die de verkoop oplevert. Elke dag kun jij met jouw portemonnee je stem uitbrengen. Een stem voor een eerlijke en groene wereld!

Bekijk deze bijpassende trips