Het nieuwe reizen

Op zoek naar avontuur dichtbij huis

Belgisch Limburg uitzicht

Onze microavonturen zorgen ervoor dat de uitstoot van vliegreizen wordt verminderd, het voorkomt massatoerisme en het zorgt ervoor dat lokale gemeenschappen kunnen profiteren van reizigers. Het nieuwe reizen betekent dat we niet meer elk jaar een verre reis maken, maar ook op zoek gaan naar avontuur dichtbij huis. Wissel verre reizen af met avonturen dichtbij en breng het nieuwe reizen in de praktijk.

Lunchen in de buitenlucht tijdens een trektocht in eigen land

Voordat corona losbarstte, lag de toerismesector al onder vuur. Massatoerisme zette het leven in steden onder druk, beroemde culturele bezienswaardigheden bezweken onder de grote hoeveelheden bezoekers en ook de natuur had zwaar te lijden onder al het reisgeweld. Dit alles werd gestimuleerd door (veel te) goedkope vliegreizen, waar een enorme CO₂-uitstoot mee gepaard gaat. Vliegschaamte was in opkomst en het werd steeds duidelijker dat er iets moest gebeuren om reizen duurzamer te maken. Bestemmingen kozen steeds vaker voor beperkingen van bezoekersaantallen of maakten reizen erg duur, waardoor het aantal reizigers vanzelf klein bleef.

Wat is het nieuwe reizen?

1

Het nieuwe reizen is bijzonder

Verre reizen moeten weer bijzonder worden, iets wat je niet elk jaar doet. Kies vaker voor avonturen dichterbij huis, die met de auto of de trein bereikbaar zijn. Nederland en België hebben enorm veel te bieden en de kans is groot dat je de mooiste plekken van deze landen nog niet kent.

2

Het nieuwe reizen is verantwoord

Trek regelmatig de natuur in en ontdek de prachtige Nederlandse natuurgebieden, zoals de Biesbosch of de Maashorst. Doe dat op een verantwoorde manier: buiten de piekperiodes om en onder leiding van een lokale gids die je alles over de natuur kan vertellen.

3

Het nieuwe reizen is met alternatief vervoer

Kies voor alternatief vervoer: bekijk of je een bestemming met de trein kunt bereiken. Een ontspannen manier van reizen én je ziet veel meer van Nederland of België.

4

Het nieuwe reizen brengt je bij onbekendere plekken

Ga op reis buiten de piekperiodes en bezoek ook onbekendere plekken waar niet iedereen op af komt.

5

Het nieuwe reizen is persoonlijk

Boek excursies of tours waarbij je kennismaakt met de locals, die hun land het beste kennen. Dat geldt ook voor avonturen in Nederland: ga bijvoorbeeld op pad met een natuurgids van het IVN en duik op een heel andere manier de Nederlandse natuur in.

6

Het nieuwe reizen is vernieuwend

Je hoeft niet alle bezienswaardigheden af te vinken. Het is soms fijner om de grote toeristentrekkers te ontwijken en mooie alternatieven te vinden. Ontdek bijvoorbeeld de duurzame kant van Rotterdam, waarbij je met een vernieuwende insteek de stad ingaat.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over microavonturen in Nederland en België? Bekijk hier ons aanbod van bijzondere trips dichtbij huis.

Bekijk deze bijpassende trips